dinsdag 2 september 2008

de eerste weken in Suzhou


Alles is volledig anders dan ons vertrouwde omgeving in België.

Om jullie toch een beeld te geven hoe het ongeveer is hier in Suzhou: hele hoge appartementsgebouwen, niet 1 maar wel 20 dezelfde naast elkaar en een paar meter verderop opnieuw hetzelfde. Alle straten zijn recht, heel net en lijken zo op elkaar, redelijk moeilijk om je te oriënteren. Gelukkig staat hier op het straatnaambordje de straatnaam niet alleen geschreven in chinese tekens maar ook in onze schrijftaal. Toch een klein herkenningsteken.

De chinezen hebben een eigen rijstijl. Normaal wordt er rechts gereden, maar eens links rijden kan gerust ook. Of van 2 rijstroken, toch 3 proberen te maken. We zullen onze rijstijl nog moeten aanpassen vooraleer we hier zelf rondrijden. Vele chinezen rijden hier op electrische brommertjes of fietsen met grote bakken aan. Met 4 op 1 brommertje is hier zeker geen uitzondering, of een brommer met een fiets en 6 kippen, rare situaties allemaal.

In het oudste deel van Suzhou vind je de typisch chinese pagodes en parken terug met daarrond
de winkelstraatjes, met kleine winkeltjes, theehuisjes en restaurants.

In Suzhou liggen een paar grote meren met daarrond een aantal modernere parken, echt plaatsen van rust waar je ook af en toe kinderen ziet spelen.

Onze compound, Golden Lough, is een rustige wijk gelegen aan het meer. Geen meer om in te zwemmen of aan watersport te doen, alhoewel het meer daar groot genoeg voor is. Maar blijkbaar is het niet proper genoeg, geen risico's dus. Wij wonen in huis nr 31. Een klaar en ruim huis van 3 verdiepingen hoog, een ondergrondse garage en wel 3 televisies, wat de kinderen te gek vinden. In de compound wonen mensen van verschillende nationaliteiten: amerikanen, koreanen, chinezen, zweden, nederlanders, canadezen, australiërs, denen, ... en nog 2 belgische families. Het is wel boeiend en iedereen is heel behulpzaam. De kinderen kunnen buiten op straat spelen, zonder enig gevaar en gaan zwemmen in het zwembad gelegen in het centrum van de compound. Alles onder toezicht van meerdere bewakers, veilig is het hier zeker.

Hier is het echt zomer. De eerste dagen waren heel vochtig en heel warm. Nu is er een gemiddelde temperatuur van 28°C, aangenaam zomerweer met nu en dan een fikse regenbui. Hoewel het warm is, zie je zelden de blauwe hemel. Meestal vrij veel wolken en mistig, zodat je de overkant van het meer nauwelijks kan zien.

Boodschappen doen is hier niet zo eenvoudig. Er zijn hier wel meerdere grootwarenhuizen zoals carrefour, auchan, metro en dan nog een paar kleinere winkeltjes waar we een aantal westerse producten kunnen kopen zoals brood, choco, salami, ... Maar alles ligt redelijk ver weg. Gelukkig hebben we de fietsen mee. Zo kunnen we ons voor het hoogstnoodzakelijke toch behelpen, langs een rustig paadje, zonder alle drukke chauffeurs.

5 opmerkingen:

Tante Fabri zei

Dit is fantastisch zo'n blog. Zo weten we toch meer over de gebeurtenissen en het leven ginder. Super dat jullie het zo goed stellen. Vele groetjes en dikke zoen voor de kindjes!

linda zei

Fijn dat we jullie een beetje kunnen volgen. Mooie foto's - volgende keer ook eentje van jou ?
Groetjes !

Julie zei

Dag nichtje en co,

Blij om nog iets van jullie te horen. Het klinkt allemaal fantastisch en met die blog kunnen we inderdaad een beetje meer meeleven met jullie. Heel leuk! Dikke zoen van ons allemaal xxx

Tante Fabri zei

Het zijn echt prachtige foto's van jullie en de kindjes....
Iedereen is enorm benieuwd naar jullie leventje ginder.
Gisteren heb ik Ivo gezien in Zwevegem en hij vertelde dat jullie je zeker goed amuseren. En dat is toch nieuws van de dichtste bron hé.
Nog veel plezier ginder. Groetjes aan iedereen

dave zei

Hallo, kheb u gevonden en ik moet zeggen dat ik u nog kan herkennen ook. Kben tevens blij te horen dat jullie het goed stellen (kbcAnn heeft dit bevestigd). Hopelijk heeft papa toch zijn schoenen gevonden. Ik kijk er al naar uit u terug te zien op uw vertrouwde werkplek want het belgische bankwezen zal u zeker nodig hebben. Vele groeten, KBC-klant Davy.