woensdag 17 september 2008

naar school


We zijn een van de gelukkigen om af en toe bezoek te krijgen. Nonkel Tom mocht de spits afbijten. Het was eerder een rustig weekend met een einde-vd-vakantiefeestje, een fietstocht langs het meer en gaan shoppen voor school.
Zo'n feestje is best leuk om veel mensen te leren kennen, en ook wel gezellig zo op een zomers terras met zicht op het meer. Niet echt typisch chinees want de hapjes waren van alle uithoeken van de wereld.
Een fietstocht kan hier heel leerrijk zijn. Zo mogen gehuurde tandems op de paadjes in het park langs het meer rijden, maar de andere fietsen niet, zelfs niet aan de hand. Een auto mag je parkeren voor de deur van het café, maar je fiets moet in de fietsenstalling zo'n 500m verderop. Wij stellen ons daar al lang geen vragen meer bij, er is geen beginnen aan, en zeker niet in het chinees. En zo hebben we ook ons eerste ijssalon ontdekt, met hele lekkere ijs, een ijsje volgens je eigen wensen. Zoals vanille-ijs met stukjes verse banaan mengen ze daar ter plaatse voor jou, of chocolade-ijs met nog eens stukjes chocolade en brownie, overheerlijk.
Shoppen is hier geen evidentie. Zondag is hier de shopdag voor de chinezen, en dat hebben we aan den lijve ondervonden. Volk, volk, volk, veel te veel dus om rustig door de straten te wandelen. Dus shoppen houden we nu voor een andere dag. Het voordeel is wel dat alle winkels elke dag open zijn van 10u tot 22u, als dat niet gemakkelijk is.
En zo komen we aan het einde van de vakantie en het begin van het schooljaar. Een spannend moment! De eerste indruk was alvast heel positief. Jonas, Manou en Lonne elke dag in uniform de schoolbus op, als dat geen nieuwe ervaring is! Mr Duncan (meester van Jonas), mister Pegg (meester van Manou) en miss Jackson (juf van Lonne) zijn alvast heel enthousiast om het nieuwe schooljaar te beginnen.
Hun lessenpakket verschilt toch een beetje met dat in België. Zo hebben ze 4 uren chinese les per week, net zoals mama, 2 uren sport, 2 uren muziek (inclusief blokfluitles) en voor Jonas nog een uurtje spaans. Hij wordt nog een echte talenknobbel!
Iedereen verzekert ons dat het engels geen probleem mag zijn, binnen de kortste keren spreken de kids beter engels dan hun mama, en dat is voor hen een hele uitdaging. De eerste schoolevaluaties zijn alvast positief, alle 3 boeken ze vooruitgang en zijn al een beetje geïntegreerd in de klas, een hele geruststelling.









1 opmerking:

Jurgen Douterlungne zei

dit zijn echt prachtige foto's!
Leuk dat we dit hier ook kunnen zien.
Groetjes van Jurgen