zaterdag 27 september 2008

uitstap in het oude Suzhou en open-klasdag

Zo ver wonen en al een 2de bezoeker mogen ontvangen. Dank je wel Joost voor het bezoek en al het lekkers dat je meehad, zoals de echte belgische pudding, de jonge kaas en die hele grote zak snoep. Allemaal lekkers die hier niet te vinden is. Het was dan ook feest bij Jonas, Manou en Lonne als die grote valies open ging.

Weer een gelegendheid om Suzhou eens vanaf een andere kant te bekijken, namelijk vanop het water. Rond het oude deel van Suzhou loopt een kanaal. Zo hebben we samen met Joost een boottochtje gemaakt . Een boot voor ons alleen, met wel 40 zitplaatsen en 3 chinezen om ons te begeleiden nl de kapitein, een jongedame die gebroken engels spreekt en een verkoper. En zo konden we vertrekken. De kinderen vonden dit veel leuker, niet veel moeten stappen, naar iedereen kunnen zwaaien zonder dat ze aangeraakt worden en toch veel zien. Meer moet dat niet zijn. We varen onder hele mooie bruggen met lampionnen en kunstwerken eronder. Maar ook onder minder aangename bruggen met oude, vuile woonboten. Langs de oevers staan de typisch chinese pagodes en huisjes met allemaal rode lampionnetjes. Heel af en toe zien we ook een smalle kleine witte reiger. Jonas is onmiddellijk dolenthousiast en iedere vogel moet op de foto, wat niet zo evident is als je vaart.
Na de boottocht gaan we toch ook eens stappen in het oudste deel. Hele smalle straatjes, met veel kleine kraampjes en winkeltjes, ideaal om kadootjes te kopen. Een groot nadeel: er hangt een vreemde, vieze (voor ons toch) geur. De geur van gebakken tofu, iets waar de meeste chinezen dol op zijn. Dat zullen we toch ooit eens moeten proeven.
Hier zijn we niet alleen als westerlingen. Blijkbaar is dit de plaats waar de bussen hun toeristen afzetten. En toch blijven de kinderen het middelpunt van de belangstelling. Jonas op de foto samen met enkele chinese pubers (hij wordt dus ook al groot) en Lonne mocht bij een chinees inwonen, dat was eventjes paniek!

En dan tijd voor een verfrissend pintje of colaatje op een terrasje langs het water. Dat kan deugd doen op zo'n warme, zwoele, vochtige zondagnamiddag. Ondertussen krijgen we gratis animatie van een iets oudere chinees die zijn kunsten uit zijn jonge jaren wil demonstreren. En op het water is de vuilnisboot alle afval aan het ophalen, dat was iets nieuw. Overal zie je mensen de straten netjes houden, en blijkbaar gebeurt dit dus ook op het water. Hier is het de mode om alles op de grond te gooien, een ander ruimt het wel voor je op.


In school was het een drukke week. De ouders mochten de klassen bezoeken en enkele lessen meevolgen. Heel verrijkend, allemaal.

Het is leuk om te zien hoe de leerkrachten de leerringen blijven motiveren om dingen bij te leren Op een andere manier dan in België, maar dit kan ook niet anders, met al die verschillende nationaliteiten door elkaar.

Jonas en Manou hebben al goed hun plaats gevonden in de klas, voor Lonne blijkt dit nog iets moeilijker te zijn. En zeker als ze weet dat mama in school rondloopt. Dus mag mama de hele dag in de klas blijven. Mooi om te zien, hoe goed ze het eigenlijk wel doet. We zijn verbaasd wat ze al allemaal begrijpt en kan!

Als afsluiter van de week is er telkens op vrijdagnamiddag een assembly. Het was de beurt aan de klas van Manou om een optreden te verzorgen. Schitterend! Manou al de hele week nerveus want ze moest een toch zo moeilijke zin zeggen voor de hele school. En het was een moeilijke, hier volgt ze: "the college aims to develop confident individuals prepare to take risks. translation : be bold and brave". Maar ze heeft dat fantastisch gedaan, klaar en duidelijk! Als dat geen mooi begin is van een weekje vakantie, "national holiday".

6 opmerkingen:

Henk zei

Prachtige blog !
Goed gedaan Catherine. Zo kunnen we even meegenieten van het mooie en mysterieuse china. Zo te zien loopt ginds alles goed. Mooi zo.

Groetjes van Henk, Marijke, Tijl en Heidi

Anoniem zei

Dag Lonne,

Ik heb net eens naar jouw blog gekeken. Mooi hoor !
Ik steek ook soms mijn tong uit als ik moet schrijven. Wij hebben deze week het woordje neus geleerd. Waar zit jij al ?
Deze namiddag ga ik naar de overgang van de scouts.
Ons emailadres is nollet-deloof@skynet.be. Misschien schrijf jij eens een berichtje terug ?

Groetjes uit een regenachtig België, Oscar Nollet

Unknown zei

Dag Catherine en familie,
Voortgaande op je blog schijn je daar al behoorlijk ingeburgerd te zijn. En het minste wat je van je kinderen kunt zeggen, is dat ze er gezond en levenslustig uitzien.
In ieder geval gezonder dan wij op dit moment, want onze Parijse kleindochters hebben ons vorig weekend tijdens een kort verblijf hier opgezadeld met een fameuze verkoudheid.
Maar ondertussen genieten wij dankzij je prachtige blog vanop afstand mee van je verblijf in een andere en warmere wereld.
Veel groetjes van Miet en mijzelf.

Giselle zei

Hallo,

Leuk om jullie zo te kunnen volgen in China. Giselle vindt vooral de foto's heel erg leuk.

Groetjes van Silke, Lode, Giselle en Floriaan

De beuntjes zei

Amai mama Catherine, puik werk hoor, die blog van je!!
Fijn om al die schoolfoto's eens te zien : naarstige studentjes hoor die wittouckskes!
Catherine, laat je ventje ook eens een foto nemen met jou erop hé, straks herkennen we je niet meer!
een dikke kus uit het verre Zwevegem van Lukas, Lynn, Trui en Yves

Juf Sinta zei

Hallo iedereen,
Eindelijk heb ik gevonden hoe ik jullie belevenissen in het verre China een beetje kan volgen.
Zo te zien zijn jullie al goed ingeburgerd, het is natuurlijk iets totaal anders dan hier in dit koude en regenachtige Belgie.
Heel veel groetjes voor jullie allemaal en ik zal zeker regelmatig de blog bezoeken.
Tot de volgende.
Juf Sinta, Andre en Sharon