dinsdag 7 oktober 2008

Sanshen Island

Een weekje vakantie, ideaal om een iets verdere uitstap te maken. Alf, collega van Dieter, is zo vriendelijk om ons uit te nodigen voor een nachtje op het Sanshen Island, een klein eilandje te midden van het Taihu Lake. Al snel blijkt dit een echt chinees avontuur te worden. Alf en zijn vriend Daniel regelen alles voor ons, want ons chinees is zeker nog niet goed genoeg. En op Shanshen Island spreken ze nog geen engels.


Ondertussen hebben we onze eigen auto en Dieter zijn rijbewijs, een groot gemak om op vakantie te vertrekken. Na een uurtje rijden komen we aan het Taihu Lake, nu nog 3 lange bruggen over en dan denken we dat we er zijn. Maar niets is minder waar. Een kleine speedboot staat ons op te wachten om ons naar een nog verder, klein eilandje te brengen, nl Sanshen Island. De boot is klein, maar vaart ongelooflijk rap. Manou vindt dit te gek. Met de haren in de wind, overal opspattend water en zo ver je kan kijken alleen water, vissersbootjes en kleine eilandjes, een groot contrast met de appartementen in Suzhou!
Een taxi (lees brommer met aanhangwagentje) staat ons op te wachten om naar het hotelletje, Happy Farmhouse, te rijden. Nooit gedacht dat we hier ooit in een chinees hotelletje zouden logeren. En chinees was het wel: 5 superharde bedden in 1 kamer, slippers voor elk bed, minibadkamer (jammer genoeg niet al te proper), 2 TV's en een kaarttafel. Dat was eventjes slikken maar de kinderen trokken er zich niets van aan, dus wij ook niet!


En dan was het tijd voor het middageten. Geen vorken en messen te bespeuren, alleen stokjes, kommetjes en grote lepels. Nog een beproeving! Maar het eten was heel lekker! Om jullie een idee te geven: midden op de tafel staat een grote draaischijf met verschillende gerechtjes zoals gekookte kip, sojabonen, eend, 2 soorten paddestoelen, paksoi, (nog een paar onbekende dingen ook) ... en op het einde komt de rijst, als dessert.
Genoeg gegeten en genoeg energie om het eilandje te verkennen. Midden op het eiland is een kleine heuvel met op de top een pagode. Langs smalle paadjes en tussen rotsen kunnen we omhoog wandelen en klimmen tot aan de pagode. Daar aangekomen heb je een prachtig zicht over het meer en eiland. Alleen jammer dat het toch een beetje mistig was en we zo geen volledig overzicht hadden. Maar niet getreurd er staan ook schietkraampjes. Niet zo uitgerust als in België maar gewoon een doek met wel 50 gekleurde ballonnetjes aan en een aantal loodjes geweren om deze kapot te schieten. Amusement verzekerd! Terug beneden staan een heleboel kraampjes met granaatappels, noten, maïs, mandarijntjes ... de snoepjes van de chinezen. Toch een beetje gezonder, denken we dan.
We hebben nog genoeg tijd over om een ritje te maken rond het eiland. Dus allen terug in de taxi. Zo zien we ook eens waar de plaatselijke bevolking woont en hoe ze leven. De was hangt aan de voordeur, de vissersboot staat ernaast geparkeerd, veel mandarijnen- en granaatappelbomen in de tuin, ... Maar geen auto's, alleen tandems en toeterende taxi's. Dus vrij rustig volgens de chinese normen!


Op verschillende plaatsen staan ook kleine marktjes. Niet alleen met de granaatappels en mandarijnen maar met levende krabben in grote bakken, de specialiteit van de streek. Je hoeft je krab maar te kiezen, een touwtje errond en dan in een zakje mee naar huis. Jonas was in alle staten als hij dat zag, pure dierenmishandeling. Gelukkig verstaan ze geen vlaams bij de krabbekramen!


En als afsluiter van de dag, krijgen we ook nog eens krabben op ons bord. Gekookte met een touwtje errond. Niets voor de kinderen. Jonas wou ze allemaal opzij leggen, drogen en bewaren, Maar opeten, dat nooit! Manou en Lonne aten liever de karrekollekes en garnalen. Veel prutsen en met de handen eten, ze doen niets liever. Alle afval op het plastic tafelkleedje, een boertje, smakken, spuwen, ... we moeten nog veel gewoon worden, vrezen we.


En dan is het bedtijd. Help! Op een keiharde matras, waar de kids blijkbaar geen last van hebben, papa en mama des te meer. Maar zo is het terug vroeg dag, en tijd genoeg om de rest te verkennen. Blijkbaar zijn wij niet de enige die zo vroeg zijn, want de kraampjes staan er al opnieuw. De vrouwen doen al de was, pluimen de kippen en maken de vissen schoon. En dat allemaal naast elkaar in het meer. Plots is onze grootste honger verdwenen.

En dan moeten we nog aan het ontbijt beginnen. Volledig anders, maar valt al bij al wel mee: zachte rijstbroodjes, gekookte eitjes, rijst met rijstwater en thee. En voor dessert mogen we verse groene mandarijnen plukken in een tuin een beetje verderop. Heerlijke, sappige, zoete mandarijnen, verser kan niet. Super lekker!

Een perfecte afsluiter voor we terug met de speedboot terugkeren naar onze auto.


Posted by Picasa

2 opmerkingen:

Joost zei

Hey Catherine en co,

Eerst en vooral proficiat met je blog. Je schrijft alsof je dat al jaren doet.
we zien dat de "integratie" al goed verloopt. Veel leuke en aangename momenten in het verre China.
Profiteer er maar van; laat Dieter maar werken...en vergeet het niet: je "sabbatjaar" zal voorbij zijn voor je het goed en wel beseft.
Groetjes en tot ziens,
Joost, Sonja, Shane en Phebe

Marijke zei

Dag allemaal!

't Is alweer een eindje geleden dat jullie ons gehoord hebben, maar 't is beloofd, het komt er aan!
Ondertussen heb ik mij verkneukeld bij het lezen van je prachtige en stilistisch verzorgde verhalen, Catherine. Doe zo voort en stuur ons eventueel eens een recept om granaatappels in de keuken te gebruiken. Hoe heten die dingen in het Cinees?