maandag 16 november 2009

bezoek Miete, Tom, Trui & Yves (mei2009)

Bezoek uit Belgiƫ ontvangen is altijd leuk. Niet enkel voor de vele nieuwtjes en lekkernijen die ze meebrengen, maar ook voor de vele uitstapjes die we opnieuw organiseren. Met een groepje nieuwkomers op stap is een verrijking: nieuwe plaatsen, nieuwe restaurantjes, nieuwe ervaringen, ...

Zo hebben onze 4 gasten het west-vlaams uitgetest bij de chinezen. En met succes! Alles hebben ze verkregen, zonder ook maar 1 woord chinees te spreken. Maar plezier gegarandeerd want de uitdrukking op hun gezicht spreekt boekdelen: ze begrijpen er niets van!

Met de fiets door Beijing of Shanghai, moet allemaal kunnen. Naar het schijnt is Beijing best te doen met de fiets, Shanghai daarentegen is levensgevaarlijk. Dat hebben we dan ook aan den lijve ondervonden. Wel handig zo met de fiets, zelfs in de kleinste straatjes. Aan de reactie van de plaatselijke inwoners konden we al vlug zien of het een doodlopend straatje was of niet. Was er veel gegiechel, dan mocht je er zeker van zijn, dat je na 5 minuten terug langs hetzelfde groepje zou rijden.

Op die manier hebben we toch weer veel nieuwe straatjes ondekt, zoals Tai Kang Lu. In dit oud gezellig steegje wonen veel artiesten, zoals schilders, juwelenontwerpers en fotografen. Dankzij hun werk en de vele shopjes errond mag dit authentiek deel blijven bestaan. Wel een beetje verwesterd, maar nog steeds met de echte chinese minihuisjes.

Een luxeetentje in Shanghai was iets wat wij nog niet hadden meegemaakt, maar daarvoor heb je gasten :-). Een etentje op het 91ste verdiep, boven de skyline van Shanghai, ik kan jullie verzekeren: het is heel, heel hoog! Westers eten zoals steak, spinazie, frietjes, ... allemaal met een tikkeltje chinese inbreng en ondertussen (naar het schijnt) een prachtig zicht op de fel verlichte grootstad. Het prijskaartje was er ook naar, maar toch weer de moeite om mee te maken! Zelfs het kleine achterkamertje had zijn charme: een minicomputertje die het toiletpapier moet vervangen. En het werkt!

Tongli, een waterdorp, ligt ten zuiden van Suzhou. Na veel zoeken en rondvraag hebben we het uiteindelijk toch gevonden. Het was de moeite, een dorpje met veel smalle straatjes rond een web van waterwegen. Ideaal dus voor een boottochtje om dit plaatsje te verkennen. 1 ding viel ons alvast op, er waren terrasjes aanwezig, zelfs veel terrasje. Hoewel chinezen niet gewoon zijn om gewoon ergens te zitten en iets te consumeren, waren de terrasje toch goed gevuld. Misschien beginnen ze onze gewoontes ook al over te nemen, een gat in de markt hier in China!




Posted by Picasa

Geen opmerkingen: